Veelgestelde vragen: Besturingssystemen

Hoe kan ik mijn computer vanaf DVD of USB opstarten?

Als u uw computer of laptop schoon wilt installeren met een besturingssysteem dient u ervoor te zorgen dat het systeem opgestart kan worden vanaf een DVD of USB. Bij iedere computer kan dit ingesteld worden in de BIOS. Per computer verschilt de methode om in de BIOS te komen, meestal is dit in de handleiding te vinden of via de website van de moederbordfabrikant. Na het aandoen van de computer is het in de meeste gevallen de DELETE-knop of F2, F10 of F12.

In de BIOS is een onderdeel aanwezig die de BOOT-volgorde aangeeft, hier kunt u dan ook aangeven dat eerst vanaf de DVD of de USB opgestart moet worden voordat de harde schijf benaderd wordt. Ook om bij deze instellingen te komen is het variabel per type computer en moederbord. Vervolgens als u dit correct heeft ingesteld en de computer opnieuw opstart met de DVD of de USB erin zal er vanaf hier gestart worden.

Hoe maak ik een opstartbare USB van een ISO-bestand?

Klik op de volgende link voor een goede handleiding om een opstartbare USB-stick te maken
Opstartbare USB-stick maken